Πάνω

Ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες πορώδες των μαλλιών;

Μάλλον έχετε ακούσει κάτι για αυτό. Σίγουρα θυμάστε επίσης ότι το εξωτερικό στρώμα της τρίχας δεν είναι ομαλό, όπως για παράδειγμα το γυαλί, αλλά αποτελείται από επικαλυπτικές επιδερμίδες. Οι επιδερμίδες της τρίχας είναι είτε σφιχτά ενωμένες ή ανυψωμένες.

Ο βαθμός αύξησης των επιδερμίδων καθορίζει τον τύπο πορώδους τρίχας.

Όσο περισσότερο αυξάνονται οι επιδερμίδες, τόσο υψηλότερη είναι η πόρωση στα μαλλιά. Υπάρχουν τρεις τύποι πορώδους τρίχας. Πρέπει να θυμάστε όμως ότι τα μαλλιά φαίνονται διαφορετικά καθώς έχουν διαφορετικό τύπο πορώδους. Επομένως, χρειάζονται ένα διαφορετικό είδος φροντίδας. Εν συντομία, το πορώδες των μαλλιών καθορίζει τις ανάγκες των μαλλιών.

Τύποι πόρωσης μαλλιών

1. Μαλλιά χαμηλού τύπου πορώδους / μαλλιά χαμηλής πόρωσης

Τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης είναι σπάνια. Είναι παχιά και σκληρά, στεγνώνουν και φτιάχνονται δύσκολα. Καμία βαφή δεν μπορεί να βάψει τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης. Επιπλέον, αυτός ο τύπος δεν επιδεινώνεται τόσο γρήγορα όσο τα μαλλιά των άλλων πορωδών, αλλά αγωνίζεται με τα δικά του προβλήματα – είναι βαριά, που κάνει τα μαλλιά πάντα επίπεδα, στερημένα από τον όγκο. Επίσης τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης είναι συχνά λιπαρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποδυνάμωση των βολβών των μαλλιών. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος σε συνδυασμό με τα παχιά μαλλιά εμποδίζουν το οξυγόνο, το οποίο ως εκ τούτου διαταράσσει την κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα αρρωσταίνει, και με αυτό, τα μαλλιά αρχίζουν να είναι άρρωστα, πάρα πολύ.

Η σωστή θρέψη, η προστασία και η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι απαραίτητα για τη φροντίδα μαλλιών χαμηλής πόρωσης.

2. Μαλλιά μεσαίου τύπου πορώδους / Μαλλιά μεσαίας πόρωσης

Ο μέσος τύπος πορώδους τρίχας είναι το πιο συνηθισμένο είδος τρίχας. Μπορεί να περιγραφεί ως «τα μαλλιά στη μέση» επειδή η κατάστασή τους βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε βαριά μαλλιά χαμηλής πόρωσης και σούπερ κατεστραμμένα και ξηρά μαλλιά υψηλής πόρωσης. Είναι επιρρεπή στο styling και σχετικά κομψά, αλλά συχνά θαμπά. Τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης μπορεί να εκπλήξουν αρνητικά, δεδομένου ότι μπορεί να φριζάρουν εύκολα, να αφυδατωθούν στα άκρα, συχνά επηρεάζονται από πιτυρίδα. Επιπλέον, αν αντιμετωπίζονται με προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στα μαλλιά, τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης μπορεί να είναι λιπαρά ή να αφυδατώνονται υπερβολικά. Αυτός ο τύπος μαλλιών είναι εύκολο να αποδυναμωθεί. Μόλις η κατάσταση τους επιδεινωθεί, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν καθώς η ανάπτυξή της μπορεί να σταματήσει.

Η θρέψη, η προστασία από ζημιές, η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής και η βελτίωση της κατάστασης, είναι ο πυρήνας της φροντίδας των μαλλιών μεσαίας πόρωσης.

3. Μαλλιά υψηλού τύπου πορώδους / Μαλλιά υψηλής πόρωσης

Τα υψηλά πορώδη μαλλιά είναι πολύ κατεστραμμένα. Είναι αφυδατωμένα, ματ και εύθραυστα. Η εμφάνιση των μαλλιών χρειάζεται πολλά. Τα άκρα των μαλλιών είναι χωρισμένα και σπάνε. Τα μαλλιά χάνουν τον όγκο τους και γίνονται τραχιά. Τέτοια μαλλιά είναι δύσκολο να τιθασευτούν και πέφτουν σε μεγάλες ποσότητες. Για το λόγο αυτό, τα μαλλιά πρέπει να προστατεύονται, να αναπληρώνονται με νερό και να ενισχύονται καθώς είναι εντελώς ανυπεράσπιστα. Με άλλα λόγια, τέτοια μαλλιά δεν έχουν καμία προστασία και είναι εκτεθειμένα στις επερχόμενες βλάβες.

Η προσφορά προστασίας, ενυδάτωσης και θρεπτικών ουσιών είναι αυτό που χρειάζονται τα μαλλιά υψηλής πόρωσης.

Έλαια μαλλιών και τύποι πόρωσης μαλλιών

Έχουμε πει προηγουμένως ότι οι επιδερμίδες των μαλλιών είναι γωνιακές σε διάφορους βαθμούς (που καθορίζουν τον τύπο πορώδους). Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ταιριάζει με τα «κενά» με τα κατάλληλα μόρια που κατασκευάζονται από ένα συγκεκριμένο λάδι.

Θα ήταν καλύτερο να εξηγηθεί με πιο εικονιστικό τρόπο. Συγκεκριμένα, προσπαθήσατε ποτέ να ανοίξετε μία πόρτα με ένα κλειδί που δεν ταιριάζει στην κλειδαριά; Έτσι λειτουργούν και τα λάδια, ή μάλλον δεν θα λειτουργούν αν δεν ταιριάζουν με το πορώδες των μαλλιών. Με άλλα λόγια, ένα μικρό μόριο ελαίου πρέπει να ταιριάζει στο κενό που δημιουργείται μεταξύ των μαλλιών και των ανυψωμένων επιδερμίδων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο πορώδους μαλλιών και να γνωρίζετε ποια λιπαρά οξέα εξυπηρετούν ποιο τύπο πορώδους τρίχας.

Πώς να ορίσετε το πορώδες των μαλλιών;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα μαλλιά σας. Το να καθορίσετε την πόρωση των μαλλιών σας με το μάτι δεν είναι πολύ δύσκολο. Κάθε τύπος πόρωσης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, καθώς δείχνει διαφορετικά. Μόλις εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των τύπων πορώδους τρίχας, οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να ταιριάζουν ένα από αυτά με τα μαλλιά τους σωστά.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε κι ένα τεστ, ρίξτε μια καθαρή τρίχα (χωρίς μαλακτικά, βάλσαμα και καλλυντικά καλλωπισμού) σε ένα μπολ με νερό. Αφήστε να «κολυμπήσει» για 10 λεπτά πάνω κάτω για να ελέγξετε αργότερα αν έχει φτάσει στο κάτω μέρος ή όχι. Όσο χαμηλότερα είναι η τρίχα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πόρωση. Με άλλα λόγια, τα υψηλά πορώδη μαλλιά απορροφούν το νερό γρήγορα, ενώ τα μαλλιά χαμηλής πόρωσης είναι μάλλον απρόθυμα να απορροφούν το νερό. Φυσικά, τα μαλλιά μεσαίας πόρωσης αναμένεται να «κολυμπούν» κάπου στη μέση του μπολ.

Πόρωση μαλλιών – Ποιο λάδι να επιλέξετε;

ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΡΩΣΗ – επιλέξτε Λάδι καρύδας, λάδι Babassu, φοινικέλαιο και άλλα έλαια ή βούτυρα μικρών μορίων και με την κυριαρχία των κορεσμένων λιπαρών οξέων.
ΜΕΣΑΙΑ ΠΟΡΩΣΗ – επιλέξτε λάδι Macadamia, λάδι Argan, λάδι Jojoba, Σησαμέλαιο, λάδι αβοκάντο, λάδι Camellia, λάδι Moringa, λάδι σπόρου βερύκοκου, γλυκό αμυγδαλέλαιο καθώς και όλα τα άλλα έλαια με την κυριαρχία των λιπαρών οξέων από την ομάδα Ωμέγα-7 και Ωμέγα-9.
ΥΨΗΛΗ ΠΟΡΩΣΗ – επιλέξτε λάδι κέδρου, καστορέλαιο, λάδι Evening Primrose, λάδι Safflower, λάδι Black Seed, λάδι Grape Seed, λάδι Linseed, καλαμποκέλαιο, έλαιο ηλίανθου καθώς και οποιουδήποτε άλλο έλαιο με την κυριαρχία των λιπαρών οξέων από την ομάδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Πώς να εφαρμόζετε το λάδι στα μαλλιά;

Η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου ελαίου μαλλιών ή ενός ειδικού μείγματος φυσικών ελαίων είναι απλή. Πρέπει να τοποθετήσετε το λάδι στο τριχωτό της κεφαλής και σε ολόκληρο το μήκος της τρίχας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Θεραπεία μαλλιών με λάδι.

Είναι πολύ βολική η θεραπεία μαλλιών με λάδι γιατί επιλέγετε εσείς πότε να εκτελέσετε τη διαδικασία, τη συχνότητα της και πόση ώρα να αφήνετε το λάδι να καθίσει. Μπορείτε να το αφήσετε στα μαλλιά όλη τη νύχτα και να πλύνετε το πρωί με σαμπουάν. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα λάδι στα μαλλιά και να το αφήσετε εκεί για 15 λεπτά (ή μια ώρα, δύο ή πέντε).

Επιπλέον, αποφασίζετε εσείς αν θα εφαρμόσετε το λάδι σε στεγνά μαλλιά πριν από το λούσιμο ή σε νωπά μαλλιά αμέσως μετά το λούσιμο. Ωστόσο, όταν επιλέγετε να εφαρμόσετε το λάδι στα μαλλιά αμέσως μετά το λούσιμο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θα βάζετε το φυσικό προϊόν στο τριχωτό της κεφαλής, αφού δεν πρόκειται να πλύνετε σύντομα τα μαλλιά σας.

Τα φυσικά έλαια μαλλιών είναι σπουδαίοι στιλίστες μαλλιών και δημιουργούν φυσική προστασία από τη θερμότητα, επομένως συνιστάται να τα εφαρμόζετε σε στεγνά μαλλιά πριν τα φτιάξετε ή σε νωπά μαλλιά πριν τα στεγνώσετε. Το φυσικό λάδι μαλλιών θα λειτουργεί επίσης ως ορός για τα μαλλιά που έχουν υποστεί βλάβη.

Φυσικό λάδι για μαλλιά – ευέλικτο, λαμπρό και ιδανικό για να ταιριάζει με τον τύπο των μαλλιών σας. Τι αλλό μπορεί να χρειάζεστε;